Πέμπτη, Ιανουαρίου 03, 2008

Τα στρατόπεδα του Ιησού

Μόλις το είδα στη Θεματική Βραδιά. Μου φάνηκε τόσο εξοργιστικό και απίστευτο που δεν βρίσκω λόγια να το περιγράψω. Οργανωμένες προσπάθειες για τη διάπλαση παιδιών με φανατικές θρησκευτικές αντιλήψεις, που πιστεύουν ότι η επιστήμη είναι ανυπόστατη, το φαινόμενο του θερμοκηπίου αμελητέο (για να μπορεί ο Μπους να αγνοεί τις διεθνείς συνθήκες για το περιβάλλον), η θεωρία της εξέλιξης κίβδηλη (και ο δημιουργισμός η μόνη σωστή), ότι ο διάβολος τα απειλεί με την αμαρτία, παιδιών που ακούνε φανατισμένα "χριστιανικό χέβι μέταλ", "χριστιανικό χιπ χοπ", "χριστιανικό ροκ εν ρολ", παιδιών που έρχονται σε θρησκευτική έκσταση υπό τα επιδοκιμαστικά βλέμματα των γονιών τους, πιστεύοντας ότι ακούνε μέσα τους τη φωνή του θεού (που τους λέει ασυναρτησίες προφανώς, τις οποίες με ψυχικό παλμό επαναλαμβάνουν), παιδιών τυφλωμένων. Τα παιδιά αυτά θα γίνουν αύριο οι οπαδοί ή και οι οδηγοί μιας Αμερικής που θα θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να εισβάλλει και να καταστρέφει οποιαδήποτε χώρα θεωρεί ότι αποτελεί "εχθρό" ή "απειλή για το χριστιανισμό", μιας Αμερικής που θα αποφασίσει να πολεμήσει τον θρησκευτικό φανατισμό του Ισλάμ με εντονότερο δικό της φανατισμό, που θα θεωρεί ότι μπορεί να "κατακυριεύσει τη γη" αδιαφορώντας για το περιβάλλον και που θα ζει σε έναν πνευματικό μεσαίωνα χειρότερο από τον πραγματικό.

Είναι πολλές οι σκέψεις που έρχονται στο μυαλό μου αλλά επειδή είμαι πολύ συγχυσμένη με αυτό που είδα θα περιοριστώ στα παραπάνω. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του για το ρόλο της θρησκείας.

Ή μάλλον θα πω το εξής. Θεωρώ ότι το θρησκευτικό αίσθημα μπορεί να συμβάλλει στην πνευματική (με την ανώτερη, πλέον "άυλη" έννοια της λέξης) ανύψωση του ανθρώπου και πιστεύω ότι πρόκειται για κάτι πολύ όμορφο και αγνό. Η εκμετάλλευση όμως του σπόρου της πίστης που υπάρχει μέσα στον άνθρωπο για την υπόθαλψη φανατισμού, για την τύφλωση του νου και την πρόκληση τερατογενέσεων όπως στην παραπάνω περίπτωση είναι παραπάνω από θλιβερή και επαίσχυντη, είναι εγκληματική.

3 σχόλια:

  1. Είναι πολύ ανησυχητικό να σου επιβάλλουν τί πρέπει να νιώθεις για το Θεό. Και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή από ανθρώπους ασταθείς και ευπλαστους ώστε σε μια κάποια δυσκολία να μην ενταχθούν σε τέτοιες τελματικές ομάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καημέ όταν βλέπεις αυτό το πράγμα να γίνεται σε παιδάκια, που απορροφούν τα πάντα σαν σφουγγάρι, και ξέρεις ότι με τον τρόπο αυτό τα τυφλώνουν και τα φανατίζουν, είναι απλώς τρομακτικό. Δεν ξέρω αν είδες την εκπομπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχεις απόλυτο δίκιο για τις ευαίσθητες παιδικές ψυχές. Δυστυχώς δεν είδα την εκπομπή αλλά έχει τύχει να διαβάσω σχετικά. Πάντως είναι σημαντικό θέμα και σωστά το αναδεικνύεις!
    Βέβαια δεν έπεσε και κανένας κηφήνας από κανένα μπαλκόνι για να μας απασχολεί και σοβαρά επι εικοσαημέρου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες κι εσύ;