Δευτέρα, Νοεμβρίου 12, 2007

Φίλοι και (πρώην) εραστές

Πότε μπορούν δύο πρώην να είναι φίλοι και πότε όχι; Πολλοί πιστεύουν ότι φιλία μεταξύ άνδρα και γυναίκας δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει. Από την άλλη πάλι εγώ έχω δει φιλίες πραγματικές ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου, αν και θα πρέπει να πω ότι είναι λίγο δύσκολο. Από τη μία είχα άνδρες φίλους που εγώ τους θεωρούσα φίλους ενώ αυτοί είχαν άλλες βλέψεις (πάντα απογοητευτικό αυτό), από την άλλη με τους πρώην μου (με εξαίρεση έναν που είναι το στυλ του να είναι έτσι άνετος με αυτά) δεν έχω καμία επικοινωνία και επαφή. Με τον μεγάλο μου έρωτα που για χρόνια και χρόνια με είχε ταλαιπωρήσει, αφού είδα κι έπαθα να τον ξεπεράσω δεν θέλω πια ούτε να τον ξαναδώ ούτε να έχω νέα του (και από φόβο μην ξαναπέσω στην παγίδα αλλά και γιατί ποιο το νόημα; Να ξέρω τι κάνει; Αν έχει κάνει παιδιά και πόσα; Αν μοιάζουν σε αυτόν ή στη γυναίκα του; Αν πάνε σχολείο και αν είναι καλοί μαθητές; Τι χρησιμότητα έχουν για μένα οι πληροφορίες αυτές;). Θα μου πεις οκ εκεί κάηκες και γι'αυτό. Και με άλλη πρώην σχέση μου όμως, όπου εγώ... έκαψα, δεν ήθελα να υπάρχει από ένα σημείο και μετά (συγκεκριμένα όταν ήρθε ο επόμενος) κάποια επαφή από σεβασμό στα συναισθήματα του άλλου. Εγώ μπορεί να έχω προχωρήσει και να μην τον βλέπω πλέον ερωτικά, πού ξέρω όμως ο άλλος αν είναι σε θέση να με δει φιλικά. Και αν δεν είναι δεν έχω δικαίωμα να του επιβάλλω κάτι τέτοιο και να τον κάνω να νιώθει άσχημα, ή ακόμη χειρότερα να τρέφει ελπίδες. Και στη μία περίπτωση δηλαδή και στην άλλη δεν νομίζω ότι είναι εύκολο να κρατήσεις μία φιλία, παρόλο που και η δεύτερη περίπτωση ήταν μετεξέλιξη φιλίας και η πρώτη ήταν περίπτωση ατόμου που έλεγα, εκτιμώντας τόσο το μυαλό του όσο και τον τρόπο που στέκεται στους φίλους του, ότι μακάρι να μπορούσαμε να ήμασταν φίλοι, να βρισκόμαστε και να μιλάμε με τη νηφαλιότητα του να μην σου εμπνέει ο άλλος ερωτικά τίποτα. Αλλά αυτό δεν γίνεται με το συγκεκριμένο άτομο και ούτε θα γίνει ποτέ, μόνο αν ανήκαμε στο ίδιο φύλο θα γινόταν (για να μη σου πω ότι θα υπήρχε κίνδυνος ακόμη και τα όρια των ορκισμένων ετεροφυλοφιλικών επιλογών μας να υπερβαίναμε με τέτοια χημεία).

Πότε μπορείς να είσαι φίλος με έναν πρώην; Υπάρχει συγκεκριμένη "πάστα" ανθρώπου που μπορεί να περάσει από τον έρωτα στη φιλία χωρίς πρόβλημα; Είναι θέμα νοοτροπίας; Συνήθειας; Υπάρχουν περιπτώσεις ζευγαριών που μπορούν να περάσουν από τον έρωτα στη φιλία ενώ άλλα δεν μπορούν; Τα ζευγάρια αυτά έχουν λιγότερη χημεία από ό,τι άλλα δηλαδή, ήταν ούτως ή άλλως κάτι σαν "φίλοι που βρίσκονται και ερωτικά" ακόμη και κατά τη διάρκεια της σχέσης τους, ή απλώς κατάφεραν να την αφήσουν εντελώς πίσω τους αφού χώρισαν και να μετουσιώσουν όλα τους τα εναπομένοντα συναισθήματα σε φιλικά;

Όπως και να έχει είμαι σίγουρη ότι εγώ με τον πρώην μου φίλη δεν μπορώ να είμαι και ούτε με ενδιαφέρει κάτι τέτοιο.

16 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11:20 π.μ.

    diale diale diale....
    mou fainete oti trogese me ta rouxa sou (den se kathgorw gi'auto... to exw perasei kai gw). Apo ta legomena sou diapistonw oti se peirazei to 0ema auto apisteuta polu, kai as les oti den se noiazei.
    Fact #1: To gegonos oti grafeis auta pou grafeis gia ton prwin, einai giati akoma den exeis valei ena telos.
    Fact #2: se synexeia tou fact #1, tou dinei isws kai megalhterh a3ia, apo oti prepei.

    ta symperasmata mou apo tis prwin sxeseis mou:
    1)Ama eisai me kapoion/kapoia einai giati tou dineis mia a3ia "A", (you define the magnitude) kai sou thn antapodidei.
    2)Ama ta xalasete kai asxoleisai me ton opoiondhpote tropo (eite ton/thn goustareis, eite giati se ekneurisei kai trogese me ta rouxa sou) tou dineis diplasia a3ia "2xA"
    (alla3e to prosimo sthn e3iswsh).
    3)Gia na stamathseis na talaipwrhse 0a prepei na mhn asxoleisai. na ta grafeis sta "@#@$%##" sou,(estw kai se kati allo, kai an akougomai xydaios, sta palia sou ta papoutsia), etsi den tou dineis ka0olou a3ia, kai epanerxete h isoropia.
    gi'auto stamata na asxoleisai me to sygkekrimeno 0ema, kai prospa0hse na diaskedazeis oso mporeis. Tosoi neoi singles kykloforoun (symperilambanomenou kai tou grafonta), opote asxoleisou me alla 0emata.

    my 2 cents,
    -r0cked/0ut

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ αγαπητέ, εγώ προσπαθώ να ξαναφτιάξω τη ζωή μου η καημένη, να βγάλω τα σπασμένα, να επανέλθω to the land of the living (and the dating) και αυτός με παίρνει και μου λέει "πήρα να δω τι κάνεις". Δυστυχώς αυτό που έχω να πω είναι ότι πρώτον μου βάζει τρικλοποδιές και ότι δεύτερον μάλλον αυτός ψάχνεται πιο πολύ από μένα (γιατί μπορεί να μην το έχω ξεπεράσει πλήρως, αλλά εγώ δεν παίρνω τηλέφωνα στο άσχετο παρόλο που το σκέφτομαι, γιατί το βλέπω κατά βάθος ότι δεν έχει νόημα).

    Το ξέρω και το βλέπω ότι κάθε φορά που ασχολούμαι μαζί του με οποιονδήποτε τρόπο απλώς με γυρίζει πίσω, είμαι όμως σε ευαίσθητη φάση ακόμη και είναι λογικό να με αναστατώνει ένα τηλεφώνημα (τη στιγμή που απείχα πλήρως από αυτά όλο το διάστημα, για να μη λες ότι ασχολούμαι).

    Αυτό που θέλω να πω (είδες;τρώγομαι με τα ρούχα μου όπως το λες) είναι ότι προσπαθώ να απομακρυνθώ κι ας μη μ'αφήνουν πολλές φορές ν'αγιάσω. Απάντησή μου στον καλόχαρο τον πρώην θα είναι αυτό που γράφω στο προηγούμενο post (ακόμη και αν δεν το στείλω τελικά το sms, για να μην "ασχολούμαι").

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω ότι η μοναδική περίπτωση να παραμείνουν δύο εραστές φίλοι είναι να χωρίσουν μετά από πολλά χρόνια σχέσης και αφού πρώτα μέσα στη σχέση έχει χαθεί, έχει σιγά σιγά εξαλειφθεί το ερωτικό στοιχείο. Σε κάθε άλλη περίπτωση είμαι βέβαιος ότι εμείς οι άντρες αδυνατούμε να διαχωρίσουμε τον ερωτικό από τον φιλικό δεσμό. Μάλιστα φοβάμαι για το αντίθετο. Ότι ακόμα και οι εξαρχής φιλικές σχέσεις κρύβουν κάποιο υπολανθάνον ερωτικό στοιχείο.
    Τώρα, για να έρθουμε και στα δικά σου είσαι σε δύσκολη φάση. Εύχομαι από την καρδιά μου, να δεις αύριο το πρωί και γιατί όχι σήμερα το βράδυ, κάποιον κούκλο που να μη θέλει να γίνετε φίλοι αλλά εραστές και να ξεμπλέξεις μια και καλή από όλα αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. έχω δει παλιούς εραστές να γίνονται φίλοι (όχι και κολλητοί), αλλά είναι σπάνιο.

    Εγώ προσωπικά δεν θα μπρούσα να κάνω παρέα με πρώην μου. Να τον χαιρετώ όποτε τον βλέπω και να λέμε καμια κουβέντα στο πόδι, ναι. Αλλά φίλοι όχι. Η ζωή κυλάει, εγώ θα κάτσω και θα μπαστακωθώ σε μια στάση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κατά τη δική μου γνώμη πραγματική φιλία δεν υπάρχει μεταξύ ενός άντρα και μίας γυναίκας, πόσο μάλλον όταν έχει υπάρξει σεξουαλική σχέση. Ακόμα και όταν δεν είχαν ποτέ καμία ερωτική επαφή, ένας άντρας ποτέ δεν θα μπορέσει να δει μία γυναίκα τελείως φιλικά εκτός κι αν αυτή δεν βλέπεται!! Όλα αυτά τα χρόνια κατά καιρούς πίστευα οτι με έβλεπαν φιλικά οι φίλοι μου. Όλες μα όλες τις φορές το γύρισαν, άλλοι μετά απο λίγους μήνες, άλλοι μετά απο λίγα χρόνια...
    Όταν πρόκειται για ένα πρώην ζευγάρι... πέρα απο το σεξουαλικό... πρόκειται για μία σχέση που ένιωθες σύντροφο τον άλλον, που του είχες εμπιστευτεί πράγματα για σένα. Ήταν φίλος σου μαζί και εραστής σου. Αν χώρισες γιατί σε πρόδωσε, δεν πρόδωσε μόνο την γυναίκα που του έδινες αλλά και την φίλη.
    Συγκεκριμένα για τον δικό σου: Κλασσική περίπτωση άντρα που δεν θέλει να χάσει την κατάκτησή του, που σίγουρα θα έχει φάει αυτό το διάστημα του χωρισμού τις ήττες του γιατί θα νόμιζε πως όπως τον κοιτούσες εσύ έτσι θα τον καμαρώνουν και όσες άλλες γνωρίσει, που θέλει να έχει και την "καβάτζα" του -το κοριτσάκι που λιγώνεται για αυτόν ώστε να του ανεβάσει το ηθικό όποτε οι άλλες του το ρίξουν. Γιατί αν πραγματικά του είχε στοιχίσει αυτός ο χωρισμός, δεν θα έξυνε πληγές. Για να παίρνει τηλέφωνο σημαίνει οτι πληγές δεν υπάρχουν για αυτόν!!
    Σαν χαρακτήρας και μόνο απο αυτό να τον κρίνεις (γιατί αν ήξερα κι άλλα θα στον έκρινα κι εγώ!) σημαίνει οτι δεν ειναι ο άντρας που χρειάζεσαι και που θα ήσουν περήφανη να τον έχεις δίπλα σου. Άστον τον σαχλαμάρα να παίρνει και μη του δείξεις οτι σου δημιούργησε το οποιοδήποτε συναίσθημα ταραχής! Να αλλάξεις το όνομα του στο κινητό σου και να τον βάλεις αλλιώς (το "Σαχλαμάρας άντρας" λειτουργεί μια χαρά σε μένα).
    Θα ήθελα να σου πω κι άλλα για τον κύριο ex και τον λόγο που εμφανίζεται, όμως φοβάμαι να μην γίνω αθυρόστομη!!!
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ lina Έτσι όπως το λες το βλέπω κι εγώ το πράγμα, ένα γεια και μια κουβέντα για να μη χαλάμε τις καρδιές μας κι έξω απ'την πόρτα.

    Νιώθω σαν να προσπαθώ να προχωρήσω τη ζωή μου, να έχω πάει σε άλλη στάση που λες κι εσύ, και να έρχεται καταπάνω μου και να με πατάει το ίδιο λεωφορείο.

    @ halinaria Δεν μπορώ να αποφανθώ απόλυτα για το αν ένας άνδρας και μία γυναίκα μπορούν να είναι φίλοι ή όχι, για μένα και τον πρώην μου μπορώ να πω πάντως με κάθε βεβαιότητα ότι από την πλευρά μου δεν γίνεται. Με πλήγωσε λίγο (λίγο ακόμα για να είμαι ακριβής) αυτό που μου έγραψες, το "για αυτόν πληγές δεν υπάρχουν", αλλά θα πρέπει να το δεχθώ και να προχωρήσω. Κυρίως να πάψω κάποια στιγμή να ασχολούμαι. Μακάρι να μην αργήσω. Αν ο άλλος δεν έχει τη διακριτικότητα και την ευαισθησία (ή δεν ξέρω τι άλλο του λείπει; η στοιχειώδης φαντασία;) έστω να σκεφτεί ότι σε αναστατώνει επικοινωνώντας ξανά μαζί σου, πόσο καλύτερα θα φερόταν αν συνεχιζόταν η σχέση; Έτσι ήταν και όταν ήμασταν μαζί. Αν του έμπαινε κάτι στο μυαλό πως είναι έτσι, δεν του άλλαζες γνώμη μακάρι να γύριζε ο κόσμος ανάποδα. Έτσι και τώρα του έχει μπει ότι είναι "ανθρώπινο" να μιλάμε και δεν διαννοείται ότι υπάρχει το παραμικρό έξω από το μικροκοσμικό του σύμπαν.

    Λοιπόν παύω να φλυαρώ, ευχαριστώ που μου έδωσες την αφορμή να εκτονώσω λίγο ακόμη από τις σκέψεις που με κατακλύζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επίσης, Halinaria, να σου προτείνω περαιτέρω βιβλιογραφία για την απίθανη περίπτωση που σε έχει συναρπάσει αφάνταστα η προσωπικότητά μου και προβληματίσει υπερβολικά το θέμα του χωρισμού μου και θες να διαβάσεις κι άλλα σχετικά, μπορείς να ενημερωθείς για με το θέμα από το link "Breaking up is hard to to" πάνω δεξιά στο blog, έχει όλα τα σχετικά post. Ήδη πάντως με συγκινεί το ενδιαφέρον σου και ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λυπάμαι που είπα κάτι που σε πλήγωσε. Έπρεπε να το είχα θέσει πιο γλυκά... ή να μη το είχα θέσει καθόλου.
    Τελικά όσο έντονα και να έχεις ζήσει κάποιους χωρισμούς, θυμάσαι οτι πόνεσες... αλλά πως ήταν ο πόνος το ξεχνάς.
    Να κακομάθεις τον εαυτό σου και να τον γλυκαίνεις και δίπλα σου αυτό τον καιρό να έχεις ανθρώπους που σου χαμογελάνε και σε φροντίζουν.
    Πάω να διαβάσω τα προηγούμενα Post σου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν πειράζει, πολλοί μου δίνουν διάφορες ερμηνείες για το πώς νιώθει τώρα αυτός και γιατί πήρε τηλέφωνο (επειδή κατά βάθος του έλειψα, από εγωισμό για να επιβεβαιωθεί ότι εγώ τον θέλω ακόμα, επειδή ψάχνεται να ξαναεπικοινωνήσει κλπ κλπ). Ίσως η δική σου ερμηνεία να ήταν πιο κοντά στην αλήθεια γι'αυτό να με ενόχλησε αλλά μην ανησυχείς, είναι το λιγότερο που μπορεί να με πληγώσει όσο αρχίζω να συνειδητοποιώ ότι δεν θα έχω ποτέ ξανά αυτό που έχασα. Και κάποια στιγμή θα γίνει αυτό που λες... θα ξεχάσω και τον πόνο και αυτόν που τον προκάλεσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η ανθρώπινη επαφή,τυπική φαινομενικά,ουσιαστική στα ενδότερα,με τον/την πρώην σου δεν είναι μεμπτή από τη στιγμή που η αληθινή αγάπη κυριάρχησε.Τώρα,αν στο τέλος αυτής σφαχτήκατε και γινήκατε 2 ξένοι,χωρίς να υποχωρεί κανείς,τότε ξεκίνα να "θυμάσαι να ξεχνάς".

    Είτε έτσι,είτε αλλιώς,αν ο/η πρώην ήταν κάτι το αληθινό,δεν θα κλείσεις στο μέλλον τα μάτια σου αν πέσει στα χέρια σου ένα χαρτί που να αναφέρει τί κάνει στη ζωή του..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν σφαχτήκαμε, όμως όταν βλέπεις ότι ο άλλος είναι ωραίος και άνετος τη στιγμή που εσύ το παλεύεις ακόμα και που ένα τηλεφώνημα σε ταράζει και γυρίζει πίσω στην αρχή, οι "ανθρώπινες" προθέσεις του δεν σου λένε τίποτα, αντιθέτως, νιώθεις να προσβάλλονται κι άλλο τα πληγωμένα σου αισθήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος9:51 μ.μ.

    egw afto to diastima exw sxesi me ena agori me to opoio eimaste taftoxrona kai filoi.uparxei allilokatanoisi kai allilosevasmos.einai mia periergi sxesi alla parallila niw8w na me gemizei.etsi xtizontai oi dynates sxeseis arga kai stathera.oso gia ta parapanw sigoura den mporei na yparksei alithini filia anamesa se 2 prwin erastes.alla den 8a mporousa pote na milisw asxima gia kapoio apo ta proigoumena agoria mou giati opws ki an exoun ta pragmata twra den ksexnaw pws kapote etrefa sunnaisthimata gia ton kathena apo aftous.afta ta oliga eixa na pw.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος2:27 μ.μ.

    Γεια κάθε σώμα, απλά θέλω να μοιραστώ την εμπειρία μου με τον κόσμο σχετικά με το πώς ο Δρ Goko, να με βοηθήσει να έχεις την αγάπη μου πίσω και να σωθεί ο γάμος μου ... Ήμουν παντρεμένος για 3 χρόνια με ένα παιδί και ζούσαν ευτυχισμένοι, μέχρι τα πράγματα άρχισαν να πάρει άσχημο με το μου σύζυγος και εγώ και είχαμε αγώνες και υποστήριξε σχεδόν κάθε φορά ... πήρε χειρότερα σε ένα σημείο που ο ίδιος αρχειοθετείται για το διαζύγιο ... έχω δοκιμάσει το καλύτερό μου για να τον κάνει να αλλάξει γνώμη και να μείνει με μένα, γιατί τον αγαπώ τόσο πολύ και δεν θέλουν να τον χάσουν, αλλά ό, τι δεν δούλεψε ... μετακόμισε από το σπίτι, επειδή ήταν ένα νοικιασμένο διαμέρισμα και εξακολουθεί να πήγε μπροστά για να καταθέσει αγωγή διαζυγίου ... παρακάλεσα και δοκιμάσει τα πάντα, αλλά ακόμα τίποτα δεν λειτούργησε. Η σημαντική ανακάλυψη ήρθε όταν κάποιος μου σύστησε αυτό το υπέροχο, μεγάλο ξόρκι άχνη που τελικά με βοήθησε ... Ποτέ δεν έχω κάνει πριν από αυτό, αλλά ήμουν απελπισμένος και άφησε άλλη επιλογή ... Μου βοηθήσει και χρησιμοποίησε την εξουσία του για να φέρει πίσω τον άντρα μου ... Μέσα δύο ημέρες ο σύζυγός μου μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι ήταν συγγνώμη για όλες τις συναισθηματικές τους πόνους μου είχε κοστίσει, κινηθήκαμε πίσω στο σπίτι και να συνεχίζουμε να ζούμε ευτυχισμένοι και το παιδί μας είναι πολύ ευτυχισμένη και περιμένουμε το δεύτερο παιδί μας ... έχω τον σύστησε σε πολλά ζευγάρια με προβλήματα σε όλο τον κόσμο και είχαν καλές ειδήσεις ... Απλά σκέφτηκα ότι θα μοιραστώ την εμπειρία μου, γιατί πιστεύω ακράδαντα κάποιος εκεί έξω πρέπει είναι αυτό ... Μπορείτε να τον στείλετε email μέσω e-mail του: dr.gokosppiritualcaster@gmail. com ή να τον WhatsApp +2348056398964

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος10:30 π.μ.

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος10:42 π.μ.

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες κι εσύ;